header image

Arbitrage


Volleybal scheidsrechter worden?? (jeugd / senioren intern)


Elke volleybalwedstrijd wordt geleid door een scheidsrechter. De scheidsrechter zorgt voor het leiden van de wedstrijd en geeft bijvoorbeeld aan wanneer je mag serveren, wanneer de bal in of uit is en wanneer andere fouten gemaakt worden. Tenslotte sluit een scheidsrechter ook de wedstrijd af wanneer er iemand gewonnen heeft en zorgt ervoor dat het wedstrijdformulier goed is ingevuld.

Net zoals dat je met volleyballen op verschillende niveaus kunt volleyballen, kun je ook als scheidsrechters op verschillende niveaus wedstrijden leiden. Om het niveau van de scheidsrechters aan te geven wordt de letter R in combinatie met een cijfer gebruikt. Als je net begint als scheidsrechter krijg je de R6 code en mag je onder andere jeugd wedstrijden leiden. Wanneer je vaker scheidsrechter bent geweest kun je doorgroeien tot uiteindelijk de code R1.

Om scheidsrechter te worden moet je een cursus doen. Als je tussen de 14 en 18 jaar bent kun je de `Volleybal Scheidsrechter 2 Jeugd (VS2J)’ cursus doen en als je ouder dan 18 jaar bent kun je de `Volleybal Scheidsrechter 2 (VS2)’ cursus doen. Bij deze cursussen moet je ervoor zorgen dat je de regels van het volleyballen kent en dat je weet wat je als scheidsrechter moet doen. Het leren hoef je niet allemaal zelf te doen. Voor de VS2J cursus zijn er 2 workshops waar je opdrachten krijgt om te maken. Daarnaast kan er altijd iemand van Livoc je helpen. Wanneer je de regels kent ga je zelf een wedstrijd leiden als scheidsrechter en zal een beoordelaar kijken of het goed gaat. Als de beoordeling goed is dan krijg je een R6 code en mag je wedstrijden gaan leiden als scheidsrechter.

Extra informatie over scheidsrechterscursussen:


Voor meer informatie kun je:

  • contact opnemen met de scheidsrechtercoördinator (via het contactformulier)
  • je trainer, coach of scheidsrechter vragen stellen


Bekijk ook de (volledige) spelregels: